Categorieën
algemeen

Dermatologie Dermatoloog

Wat is een Dermatoloog?

 

Dermatoloog houdt eigenlijk in dat: de huidarts die gespecialiseerd is in huidziektes. Die huidonderzoeken en behandelingen verricht om uiteindelijk de juiste diagnose te stellen. Een dermatoloog richt zicht volledig op de mogelijke aandoening op de huidziektes, denk hierbij aan: nagels, haar of geslachtsziektes. Daarbij zijn eczeem, Alopecia Areata en het melanoom een van de meest bekende aandachtgebieden.

De dermatoloog diagnosis een patiënt om gericht naar de afwijkingen te kijken. De informatie wordt aangevuld door de zo gehete anamnese (de voorgeschiedenis van de ziekte, de opbouw van de klachten) dit wordt met een demoscopie, microscopie of plakproeven onderzocht op de huid van de patiënt. Vervolgens is het de taak van de huidarts om met een passende oplossing te komen bijvoorbeeld: een zalfje.

 

Dermatologie betekenis

 

Het woord dermatologie komt uit het oude Griekse taal en betekend letterlijk huid leer. Een dermatologie houdt in dat hij/zij zich bezig houdt met het behandelen en herkennen van verschillende soorten huidziekten. Er zijn ook meerdere vakgebieden van de dermatologie zoals: dermato-oncologie, flologie dermatologie, iflummatorie dermatologie, oncologische dermatologie. Ook pigmentafwijkingen, allergologie & arbeidsdermatologie, SOA, fotodermatologie en cosmetische dermatologie.

Als alle kenmerken en symptomen overeenkomen van de potentieel diagnose worden er verdere stappen ondernomen. Voordat dit allemaal gebeurt onderzoekt de huidarts grondig de aandoening.

Voor de huisarts en zowel voor de patiënt is het belangrijk om alle nodige voorgeschiedenis (of terwijl een anamnese) te weten. Als dit de patiënt niet verder kan helpen wordt er gekozen voor het een mogelijke bloedonderzoek of een micro onderzoek. Om uiteindelijk de aandoening juist te kunnen diagnosen. Tenslotte is het mogelijk dat de huidziekte niet allen vervellende gevolgen heeft voor de buitenkant van de huid, maar ook voor de binnen kant.

 

Dermato-oncologie (symptomen van huidkanker):

 

Hieronder kunt u van sommige vakgebieden zien wat symptomen zijn van huidkanker en de mogelijke behandelingen. Dermato-oncologie zijn kwaadaardige aandoeningen die worden gefotografeerd om tot een passende oplossing te komen. Bijvoorbeeld: Flebologie, pigmentafwijkingen, dermatochirurgie, inflammatoire dermatosen, SOA, cosmetische dermatologie, flebo-lymfomie en oncologie.

 

Flebologie

 

Flebologie wordt onderzocht en behandeld dit kan doormiddel van het elastische kousen, dichtspuiten, strippen, lasertherapie en ambulante flebectomie . Onder flebologie worden spataderen, open been, en vochtophopingen (oedeem) in de onderbenen verstaan.

Pigmentafwijkingen

Hiermee worden pigmentvlekken en ouderdomsvlekken bedoeld.

 

Dermatochirurgie

 

Het operatief verwijderen van moedervlekken, ouderdomsvlekken of huidkanker wordt door Chirurgen uitgevoerd en valt dan ook onder het vakgebied/deelgebied dermatoloog.

Inflammatoire dermatosen

Dit zijn ziektes waar er ontstekingen in de huid zijn en dit valt dan onder inflammatoire dermatosen . Denk aan de ziektes eczeem, psoriasis, schimmel en wondroos.

Allergologie & Arbeidsdermatologie

Huidziekten veroorzaakt door overgevoeligheden voor allerlei stoffen horen bij het deelgebied Allergologie & Arbeidsdermatologie. Bijvoorbeeld: contacteczeem,

 

SOA (Seksueel overdraagbare aandoening)

 

Een overdraagbare geslachtziekte/aandoening die relateert seksueel is en zo wordt overgebracht. De bekendste geslachtziektes zijn: Herpes (worden genitale wratten verstaan), Humaan papillomavirus (genitale wratten rond de penis of de anus)of Trichomoniasis (urineweginfectie).

Fotodermatologie

Deze aandoening wordt veroorzaakt door het zonlicht, mar kan ook behandelt worden met zonlicht.

 

Cosmetische dermatologie

We verstaan onder het woord cosmetische dermatologie het opknappen van een bepaalde gebied op de huid. Dit doet men om bijvoorbeeld de oneffenheden weg te halen met behulp van een laserbehandeling.

 

Flebo-lymfomie

 

Nog een apart onderdeel binnen het dermatologie is het flebo-lymfomie. Niet bij alle patiënten zijn afwijkingen zichtbaar. De zichtbare afwijken kunnen dan spataderen. Als dit ziet van toepassing is wordt er geadviseerd om gesprek aan te gaan over de klachten en de mogelijke gevolgen in kaart kunnen brengen. De patiënt kan mogelijk opgezette benen of een zware onderbeen hebben.

 

Het kan voorkomen er een vermoeden wordt opgewekt in het spreekuur met de patiënt en de huidarts. Als de patiënt een open been heeft komt hij/zij naar het ulcus-spreekuur om eerst een paar vragen te beantwoorden. En vervolgend een Duplexonderzoek uitgevoerd (bloedvaten worden in beeld gebracht doormiddel met kleur). Daarbij wordt er een combinatie gemaakt van een Duplex en een echo om de bloedvaten in de juiste richting te laten stromen. Bent u bij dit onderzoek aanwezig dan moet u rekening houden dat dit tussen de 15-20 minuten op uw benen moet staan. Om de bloedstroom zichtbaar te maken moet de arts in de been knijpen, nadat u klaar bent met het onderzoek worden de resultaten gelijk besproken.

Verder wordt u voldoende geïnformeerd met onlinefolders, websites. Hier staan onder andere in wat de behandelingsmogelijkheden zijn op een afdeling.

 

Oncologie

 

Dermato-oncologie is het deel van dermatologie die zich volledig richt op de kwaadaardige aandoening. De huidarts kan in sommige gevallen vermoeden dat een patiënt een kwaadaardige plek heeft op de huid. Dan kan hij/ zij ervoor kiezen om de plek te laten fotograferen, vervolgens de plek doormidden te snijden en te onderzoeken.

 

De resultaten worden samen met de foto’s besproken met de patiënt. Hierna worden de mogelijke behandelingsstappen besproken die de huidarts heeft aanbeveelt. In de meeste gevallen kan de kwaadaardig plek worden weggesneden of terwijl een excisie. De patiënt kan kiezen tussen een de Mohs micrografische chirurgie of een foto dynamische therapie. In uitzonderlijke gevallen wordt de plek bevroren of bestraald.