Categorieën
algemeen

Huiduitslag kind

Huiduitslag is iets dat vaak voorkomt bij baby’s tijdens de kraamzorg en kinderen. In veel gevallen is de huiduitslag van tijdelijke aard en onschuldig. Desondanks is het niet onverstandig om bij twijfel de huisarts in te lichten of te bezoeken. Veel soorten huiduitslag bij baby’s en kinderen zijn erg besmettelijk, voorbeelden hiervan zijn krentenbaard en waterpokken. Het kan dan nodig zijn om het kind thuis te houden van de creche/opvang.

De huiduitslag kan gepaard gaan met algemene malaise, het kind voelt warm aan, is hangerig en meer huilerig dan normaal. Bovendien kan huiduitslag bij een kind gepaard gaan met verhoging/koorts.

Op deze pagina staan de meest voorkomende oorzaken van huiduitslag bij jonge kinderen en baby’s. Nogmaals, als er twijfel heerst over het type huiduitslag dan is een afspraak bij de huisarts wel gewenst.

Rode hond

Het rubellavirus is verantwoordelijk voor de besmettelijke virale ziekte Rode hond. Deze ziekte wordt overgedragen via de lucht en heeft een vrij mild karakter. De ziekte is tevens minder besmettelijk dan de mazelen. De huiduitslag bij Rode hond wordt gekenmerkt door fijne rood-roze vlekjes die vaak begint in het gezicht en verder uitbreidt.
Lees meer over de rode hond


Waterpokken

Deze vrij bekende kinderziekte wordt veroorzaakt door het zeer besmettelijke varicella-zoster-virus. Meestal is het kind tussen de 5 en de 10 jaar wanneer de ziekte zich openbaart. Het lijfje van het kind wordt soms bezaaid met rode kleine blaasjes die erg jeuken. Op de blaasjes komen uiteindelijk korstjes, als deze eraf vallen is de ziekte bijna teneinde. Over het algemeen is er na de ziekte niets meer van zichtbaar, heel soms ontstaan er kleine littekens op de plekken van enkele blaasjes. Vaak heeft het kind dan eraan gekrabt en de infectie plaatselijk erger gemaakt.
Lees meer over de waterpokken

Krentenbaard
Deze huidziekte wordt veroorzaakt door een bacterie, de infectie begint meestal rondom de mond en kan zich van daar verplaatsen naar de rest van het lichaam. De huiduitslag is zeer goed te behandelen met een antibiotische zalf. Helaas is de huiduitslag vaak jeukend waardoor het kind gaat krabben en daarmee de ziekte kan overbrengen naar andere plaatsen van het lichaampje, maar ook kan doorgeven aan anderen. Volwassenen zijn hierbij overigens ook vatbaar voor.
Lees meer over krentenbaard

Zesde Ziekte
De Zesde Ziekte is een vrij milde virusinfectie van de huid, veroorzaakt door een herpes-virus. De ziekte komt voor bij kinderen tussen 3 maanden en 4 jaar. De Zesde Ziekte begint met een plotseling opkomende hoge koortspiek die over het algemeen tussen de 3 en 5 dagen duurt, soms langer. Meestal ontstaat er enkele uren na de eerste koortspiek de huiduitslag welke wordt gekenmerkt door kleine lichtrode vlekjes die niet jeuken of pijn doen. De huiduitslag blijven meestal maar enkele dagen. Het kind kan griepachtige verschijnselen vertonen naast de huiduitslag.
Lees meer over de Zesde Ziekte

Netelroos
Deze aandoening kan zowel bij kinderen als bij volwassenen voorkomen en kenmerkt zich door strepen op de huid. Er is sprake van een allergische reactie en gaat gepaard met witte, rode, gezwollen plekjes die erg kunnen jeuken of branden. De allergische reactie kan zijn op voeding, medicatie, zonlicht, stoffen in cosmetische producten (zeep, zalf e.d.) en insectenbeten. De behandeling van netelroos is erop gericht om de oorzaak weg te nemen. Er moet dus worden gekeken door welke factor de allergie optreedt. Voorts gaat netelroos vanzelf voorbij en hoeft er dus geen medicatie worden gegeven. Bij een ernstige of erg toenemende allergische reactie moet er soms wel worden ingegrepen.

Tekenbeet

Speciaal bij kinderen moet erg gelet worden op een tekenbeet, omdat jonge kinderen vaak veel buiten in de natuur spelen en daardoor vatbaar zijn voor deze parasiet. Een teek zal zich in de huid bijten en daar een tijdje blijven zitten. Het probleem van een teek is, dat deze een bacterie bij zich kan dragen (Borrelia-bacterie). Deze bacterie kan de ziekte van Lyme veroorzaken die – indien onbehandeld – ernstige gevolgen kan hebben voor het kind. Bij een tekenbeet die drager is van de bacterie, ontstaat er in sommige gevallen een kring rondom de tekenbeet. Als deze uitslag er is, moet vrijwel altijd worden gestart met antibioticum. Echter de uitslag is niet altijd zichtbaar na een besmette tekenbeet. Daarom moet de huid van een kind altijd goed worden nagekeken op de aanwezigheid van eventuele teken. Een teek kan gemakkelijk worden weggehaald met een zogenaamde tekentang. Heel belangrijk hierbij is dat de teek volledig wordt verwijderd, dus inclusief lijf en kop!
Lees meer over de tekenbeet

Één reactie op “Huiduitslag kind”

Hi, ik heb net een baby gekregen.
Maar mijn kindje krijgt best wel erge uitslag nu. Kan dat eraan liggen dat ik het flesvoeding geef in plaats van borstvoeding?

Reacties zijn gesloten.