Categorieën
vragen

heb een soort van schurft tussen mijn tieten

Beste Linda,
Je schrijft dat je plots allemaal rode bultjes hebt op je borsten en decolleté. Zien deze bultjes eruit als puistjes? Heb je er een paar verspreid of zit je echt helemaal onder? Wanneer is dit ontstaan? Heb je er ook andere klachten als jeuk of pijn bij?
Er kunnen verschillende verklaringen zijn voor de bultjes bij je borsten en decolleté. Zijn de bultjes ontstaan in de periode voor of tijdens de menstruatie? Een mogelijkheid is namelijk dat deze rode bultjes zijn ontstaan op basis van hormoonveranderingen in je lichaam.

Als de bultjes echt tussen je borsten zitten, kan het ook ontstaan door zweet wat bijvoorbeeld door bekleding niet weggevoerd kan worden.

Ook kunnen de bultjes ontstaan ten gevolge van bijvoorbeeld het smeren van bodylotion op je borsten en decolleté. De huid van je borsten en decolleté is gevoelig. Door de bodylotion kan het zijn dat talg niet op normale wijze afgevoerd kan worden, waardoor kleine rode bultjes ontstaan.
Al deze vormen zijn onschuldig en trekken meestal vanzelf weg. Je kan het voorkomen door je gevoelige huid bij je decolleté en borsten met een gezichtscrème in plaats van een vettigere bodylotion in te smeren. Als het hormonaal is, kan je er vaak niets aan doen behalve lief zijn voor je huid. Minder vaak douchen kan ook helpen, zodat je huid niet uitdroogt en de balans in je huid verder kan herstellen.
Mochten de bultjes blijven bestaan of toenemen, of mocht je er hinder van ondervinden (in de vorm van bijvoorbeeld pijn of jeuk) dan is het aan te raden om de huisarts er naar te laten kijken. Succes!