Categorieën
vragen

Huiduitslag hele lichaam, kan dit aardbei allergie zijn?

Beste Sanne,
Je vraagt of huiduitslag dat het gehele lichaam bedekt, een allergie voor aardbei kan zijn. Dit is een mogelijkheid. Huiduitslag kan veel verschillende oorzaken hebben. Indien de huiduitslag is ontstaan na het eten van aardbeien is het inderdaad mogelijk dat dit de oorzaak is. Het hoeft niet meteen een allergie te zijn. Overgevoeligheid voor voeding kan ook voedsel-intolerantie zijn, iemand verdraagt dan bepaalde voeding niet goed. De klachten lijken op een voedselallergie maar kunnen ook pas later opkomen. Dit komt bij aardbeien veelvuldig voor. Bij een voedselallergie heeft dit te maken met het immuunsysteem, dat is bij intolerantie niet het geval. Wat bij jou van toepassing is kunnen wij natuurlijk niet beoordelen.

Het lichaam wordt blootgesteld aan allerlei prikkels. Bij het eten van stoffen waar je lichaam niet tegen kan komt er een prikkel die ervoor zorgt dat de “emmer” overloopt en je lichaam histamine aan gaat maken. Deze histamine is een stofje wat zorgt voor huidklachten als eczeem, bultjes, jeuk of rode vlekken. Dit kan dan op het hele lichaam voorkomen.

Of er daadwerkelijk sprake is van een allergie of intolerantie zal uitgezocht moeten worden. Vaak kan in een ziekenhuis speciale tests worden gedaan om uit te zoeken waar men precies allergisch voor is. Aan de hand daarvan kan een dieet worden voorgeschreven. Indien iemand naast huiduitslag ook andere heftige klachten ervaart (zoals ademhalingsproblemen) kan er ook medicatie voorgeschreven worden.
Bij kleine kinderen die nooit aardbei hebben gegeten is het verstandig om met een klein hapje aardbei te beginnen en zonder (huid)reactie dit 3 dagen achtereen langzaamaan op te bouwen.
Mocht je de huiduitslag niet vertrouwen of wil je zeker weten dat dit door aardbeien komt, ga dan naar de huisarts. De huisarts kan je dan zo nodig doorsturen voor verdere onderzoeken.
Succes!