Categorieën
vragen

rare jeukende vlekken in mijn gezicht.

Beste oma Ko,

Wat vervelend dat je huiduitslag in je gezicht en op je handen hebt! Gaat het alleen om uitslag, of heb je er ook last van; heb je er jeuk aan of doet het pijn? Je noemt expliciet dat je in de tuin hebt gewerkt. Zijn de klachten ontstaan na het werken in de tuin?

Het kan inderdaad zo zijn dat het werken in de tuin huidproblemen geeft. Omdat je beschrijft dat het specifiek op je gezicht en handen is, kan dit zeker zo zijn. Contact met planten kan tot huidreacties leiden. Afhankelijk van het soort plant kunnen er verschillende vormen van huidreacties ontstaan, dit kan gaan om een soort allergie. Planten kunnen namelijk deeltjes met zich meedragen waar je huid (soms in combinatie met de zon) niet tegen kan. Je huid raakt dan geïrriteerd of reageert als een allergie op de plant. Dit kan huiduitslag geven. Mogelijk heb je met je handen waar nog een deeltje van de (sappen van de) plant op zit aan je gezicht gezeten, waardoor ook de huiduitslag in je gezicht is ontstaan. Daarom is het altijd verstandig om als je in de tuin gaat werken tuinhandschoenen te dragen en niet aan je gezicht (of andere blote delen van de huid) te zitten als je de handschoenen aan hebt.
Of het gevaarlijk is, kunnen we van deze afstand niet beoordelen. Meest waarschijnlijk is dat het een vrij onschuldige allergische reactie is die vanzelf wegtrekt, maar het kan ook zijn dat de huiduitslag erger wordt. Het is wellicht niet direct gevaarlijk, maar zal mogelijk wel behandeld moeten worden om infecties en verdere problemen te voorkomen. Zeker als je er last van hebt in de zin van jeuk en pijn is het erg vervelend. Het hoeft niet direct gevaarlijk te zijn, maar het is wel verstandig er door de huisarts naar te laten kijken als de huiduitslag niet snel wegtrekt of als je er jeuk of pijn van hebt of het vuriger wordt of uitbreidt. Veel sterkte.