Categorieën
vragen

vage vlekjes overal zonder dat het jeukt.

Beste Mireille,
Ja, huiduitslag kan ook bestaan zonder jeuk. Bij huiduitslag is er sprake van een plotselinge verandering van de huid. Dit kan gepaard gaan met roodheid, vlekken of bultjes. De huid kan rood, roze of paarsachtig eruit zien. Huiduitslag is geen ziekte, maar een symptoom en kan hele diverse oorzaken hebben. Deze oorzaken hoeven niet ernstig te zijn, en in het merendeel van de gevallen treden afwijkingen van de huid tijdelijk op en zijn ook snel weer verdwenen zonder dat het verder met klachten gepaard gaat.

Jeuk ontstaat meestal bij ontstekingen van de huid. Wanneer de huid ontstoken is of geïrriteerd (door bijvoorbeeld een muggenprik) geeft het bepaalde eiwitten af in je lichaam waardoor zenuwen in je lichaam, vlak onder je huid, geprikkeld worden. Dit ervaar jij dan als jeuk.

Belangrijk bij jeuk is om niet aan de huid te gaan krabben, hoe moeilijk dat ook is. Hierdoor beschadig je de huid en kan de jeuk alleen maar toenemen. Ook kunnen er dan makkelijker bacteriën onder komen waardoor de huidafwijking alleen maar erger kan worden.

Huiduitslag kan dus ook bestaan zonder jeuk. Mocht de huiduitslag niet vanzelf verdwijnen of toenemen, kan het verstandig zijn de huisarts te bezoeken.