Categorieën
vragen

Wat is de reden voor mijn huiduitslag in de lies?

Hallo Linda,
Wat de reden voor jouw huiduitslag in de lies kunnen wij niet met zekerheid zeggen. Hoe ziet je huiduitslag er uit? Wanneer is dat ontstaan? Heb je er verdere klachten bij?
Huiduitslag in de lies kan verschillende oorzaken hebben.

De huiduitslag kan een ‘gewone’ irritatie zijn van het gebruik van bijvoorbeeld strak zittende, schurende kleding. Omdat de lies vaak warm en vochtig is, kan daardoor wrijving ontstaan en kunnen er rode vlekjes gezien worden. Er kunnen dan zelfs smetplekken ontstaan, de huid is dan rood en soms ook nattend en gevoelig bij aanraken. Zinkzalf kan in het geval van smetplekken helpen om je huid droger te maken. Het werkt tevens verzachtend. Loszittende kleding gebruiken en de liezen na het douchen goed droogdeppen is hierbij aan te raden. Mocht dit niet helpen en de plekken groter, vuriger en vervelender worden ga dan voor advies naar de huisarts.

Een andere mogelijkheid is schimmel in de lies, dit komt regelmatig voor en wordt veroorzaakt door een huidschimmel. De lies is een vochtige en warme ruimte waar schimmels zich graag bevinden. Op ons lichaam hebben we schimmel, het wordt pas een probleem als een schimmel de huid binnendringt en uitbreidt. Dit kan ontstaan doordat de huid geïrriteerd of beschadigd is door bijvoorbeeld het dragen van strakke, schurende kleding. Of doordat het verweekt is door vocht en warmte, of door het veelvuldig gebruik maken van zeep. Zeep haalt namelijk de beschermende vetlaag op je huid weg. De liesschimmel ziet er uit als rode plekken in de liezen met schilfertjes langs de randen die soms jeuken of pijnlijk zijn. Indien dit bij jou het geval is, is het aan te raden een schimmelcrème te gebruiken. Mocht dit niet helpen, ga dan langs de huisarts die eventueel een andere crème of, indien de klachten ernstig zijn, medicatie voorschrijven.
We hopen dat je hiermee wat op weg geholpen bent. Veel succes!