Categorieën
algemeen

seborroïsch eczeem

seborroïsch eczeem is een niet besmettelijke goedaardige chronische huidaandoening die roodheid en huidschilfers veroorzaakt.
Het komt vooral voor in het aangezicht en op de behaarde hoofdhuid vijf procent van de bevolking heeft er last van en dan vooral bij mannen.
Er zijn twee vormen namelijk :
Juveniele ,deze komt voor bij babies tussen de 4 en 9 maanden.
Volwassenen, begint meestal zo rond de pubertijd.

er zijn meerdere factoren bij seborroïsch eczeem namelijk:
Talgklieren , het eczeem ontstaat vooral op plekken waar veel talgklieren zitten welke irriteert op de huid en dan is de samenstelling van de verzadigde en onverzadigde vetzuren van de talg van belang. Doordat er een teveel van onverzadigde zuren zijn schilfert de huid en veroorzaakt een ontsteking reactie die uitslag en eczeem veroorzaakt.

Gist . Van van nature is op iederen zijn huid deze gist met de naam Pityrosporum ovale aanwezig, het is nog niet duidelijk waarom sommige mensen veel meer hiervan bezit dan andere mensen maar het komt meer voor bij mensen met het seborroisch eczeem.
Ons afweer mechanisme reageerd heftig hierop in de vorm van een ontstekings reactie welke dus de rode huiduitslag en exzeem veroorzaken.
Een bijkomend effect is dat het gist een enzyme produseerd met de naam lipase, waardoor dus de onverzadigde betzuren weer worden verhoogd en toxines afscheidt.

Emotionele toestanden zoals stress en verdriet hebben zorgen ook voor verergering maar ook klimaat en temperatuur kunnen een boosdoener zijn.

Er zijn meerdere behandelingen mogelijk.
Zoals het losweken van de schilvers , Dit gebeurt met een ontschilfer middel die werkt met weekmakers zoals dimethicon.
Je moet dit een aantal dagen elke avond voor het slapen op je hoofd smeren.
Antiroos champo met seleniumsulfide ,zikpyrithion of ketoconazol, Deze werken door het pityrosporum gist te bestrijden, deze word 1 a 2 keer per week gebruikt.
Corticosteroiden lotions, hier moet je voor naar de huisarts om een recept te krijgen word vaak gegeven samen met teerhoudende shampoo.