Categorieën
vragen

Huiduitslag op hoofd baby gevaarlijk ?

Vervelend dat je huisarts je niet verder heeft kunnen helpen of je heeft kunnen geruststellen. Ziet de huid er vettig uit met geelbruinige korstjes, schilfers en roodheid?

Wij kunnen, zonder het te zien, natuurlijk geen diagnose stellen. Je schrijft niets over jeuk, waarschijnlijk heeft je kind er dus geen last van? De beschrijving die je geeft komt erg overeen met berg. Berg komt regelmatig voor bij kinderen onder het jaar en is onschuldig. Berg is niet besmettelijk, dus je kan je kind gewoon lekker knuffelen. Het is niet bekend waar berg door wordt veroorzaakt, mogelijk dat het indrogen van de natuurlijke vetlaag op de huid van pasgeborenen een rol speelt.

Wat kan je doen bij berg? Je kan de hoofdhuid van je kind insmeren met wat (baby)olie en dan ’s ochtends de schilfers uit de haartjes kammen. Er bestaan ook speciale bergzalf, maar olie werkt vaak net zo goed. Verder is het slim om de hoofd van je kind niet te veel te bedekken, maar lekker aan de lucht te laten drogen. Berg verdwijnt vanzelf.

Heb je binnenkort een afspraak bij het consultatiebureau? Je zou daar eventueel ook kunnen vragen of de jeugdarts en jeugdverpleegkundige er even naar willen kijken. Zij zien dit vaker en kunnen je vertellen of de korstjes daadwerkelijk berg is. Mocht het geen berg zijn, de hoofdhuid wordt vurig roder/dikker of je kind krijgt er toenemend last van; ga dan opnieuw naar de huisarts. Mocht de huisarts je dan niet verder helpen en je maakt je zorgen, vraag dan een verwijzing naar een dermatoloog. Maar nogmaals; de kans is groot dat het berg is en dit is, naast dat het er wat vervelend uit ziet, verder onschuldig. Veel succes!